Alhambra - Før og nu

Det nye Alhambra: Et museum for humor og satire

Det nye Alhambra: Et museum for humor og satire

Museet Alhambra dækker den humoristiske og satiriske scenekunst fra 1849 - hvor den første danske revy har premiere - til i dag. Museet breder sig over genrer som revy, comedy, kabaret, shows, farcer, standup, radio- og tv-satire.

Scenekunsten er det flygtiges kunstart. Når det sidste klap er døet ud, er forestillingen væk. Den kan ikke gentages. Derfor har vi på Alhambra et tæt samarbejde med kunstnerne bag de store sceneoplevelser og publikum, når vi skaber udstillinger.

På Alhambra har vi fokus på fællesskabet og de sociale og kunstneriske relationer der opstår mellem mennesker, hvor scene, latter og eftertænksomhed spiller sammen. Alhambra vil levendegøre og bygge bro mellem fortid og nutid ved at få det immaterielle til at leve gennem lyd, billeder, genstande og kunstneriske aktiviteter.

Udstillinger

Museets nuværende udstilling “25” er en jubilæumsudstilling i anledning af, at museet fylder 25 år.

Sammen med publikum og professionelle branchefolk har museet udvalgt 25 nedslag i den lange, brogede og stjernebesatte historie om humor og satire i den populære scenekunst - fra 1849 til nu.

Blandt de 25 nedslag er teatre og steder som ABC Teatret og DIN’s, ligesom man kan komme bag scenen og se skuespilleren Jeanne Boels originale sminkebord fra Sønderborg Sommerrevy og Niels Olsens logesæt fra Ørkenens Sønner. På skærme i udstillingen kan man se eller genopleve berømte numre fra blandt andet Cirkusrevyen og DRs tv-satire.

Man kan stadig præge udstillingen Selv om udstillingen ”25” åbnede i februar 2018, fortsætter den med at være foranderlig. En del af udstillingen bliver nemlig ”Månedens nedslag”. Her kommer hver måned en lille ny udstilling – men hvilken? Det bestemmer publikum på museet ved at afgive deres bud.

Jubilæumsudstillingen ”25” på Alhambra - museet for humor og satire varer året ud.

Scenen

At ligge midt i Frederiksbergs klassiske forlystelseskvarter forpligter. Derfor er museets lille scene Alhambras hjerte. Flere gange hver måned har vi foredrag, optræden, debatter og andre arrangementer på scenen. Blandt andet de populære Solisterier i samarbejde med Dansk Solistforbund, samt arrangementer under Kulturnatten, Golden Days Festivalen og Copenhagen Pride.

Der er plads til omkring 50 tilskuere til arrangementerne, og den intime stemning giver nogle særlige sceneoplevelser og engagerede debatter og foredrag.

Program her

Haven

Haverne i Allégade har en lang og farverig tradition som grønne fri- og feststeder for hovedstadens indbyggere. Med musik, optræden, dans og servering. Den tradition har vi valgt at videreføre i Alhambras have, ofte i samarbejde med vores naboer, Teatret Riddersalen. I sommersæsonen rykker vi arrangementerne ud af museet og skaber et festligt sceneprogram for alle aldersgrupper. Blandt vores nye, faste traditioner er de månedlige arrangementer Sommerdans og Alsang, men vi samarbejder også gerne med andre om optræden og nye tiltag på scenen i vores have.

Se årets sommerprogram her

Historien bag

Tivoligrundlæggeren Georg Carstensen (1812-1857) var en mand, der kunne tænke stort. Netop det, som tiden efterspurgte i midten af 1800-tallet. Carstensen var kommet hjem fra et længere ophold i blandt andet New York og Dansk-Vestindien, fuld af ideer af international karakter. Hans fokus var især rettet mod et skabe et helårstivoli på den endnu landlige Frederiksberg Allé, der hvor Alhambravej ligger i dag. Haven blev døbt Alhambra, og som sin spanske navnesøster, skulle den bjergtage alle.

Hjertet i haven blev en storslået koncert- og teatersal, der opførte lystspil, gav koncerter og anden underholdning.

Historien bag
Carstensen døde inden åbningen, og Alhambra kom aldrig til at indfri Carstensens ambitioner. Det lukkede i 1870.

Hovedstaden var endnu for lille til at kunne rumme to så store forlystelsessteder.

Alligevel fik Alhambra en betydning, der rakte langt ind i fremtiden. Det blev porten ind til et Frederiksberg, der fra nu af var dér, man tog hen for at more sig. Se teater, lytte til syngepiger, opleve artisterier og få en øl i en af de mange restaurationer og haver. Med Alhambra fødtes det festlige Frederiksberg.